Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Άλσος Παυσιλίπου

Το Παυσίλυπο ήταν και είναι ένας χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει λίγη ανάπαυση. Να ξεφύγει από το καθημερινό του άγχος και να περάσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.
Συγκεκριμένα το Παυσίλυπο γίνεται καθημερινά ένας χώρος κοινωνικών επαφών. Προσφέρει ερεθίσματα για προβληματισμό. Φέρνει τον άνθρωπο κοντά στη φύση, ώστε να γνωρίσει και να απολαύσει την πολυπλοκότητα και την εξέλιξή της.
Βοηθάει στο να συνειδητοποιήσει κανείς την ανάγκη σεβασμού και φροντίδας για το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Το Παυσίλυπο ήταν και είναι ο ιδανικότερος χώρος για κοινωνικές - πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αναδρομή στη δημιουργία και εξέλιξη του Παυσίλυπου.

Το Παυσίλυπο, αυτή η ζωντανή ιστορία των 100 χρόνων και πάνω, έγινε η ταυτότητα και το σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και για όσους επισκέπτονται την πόλη της Καρδίτσας.
Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σε οδικό άξονα που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο.
Η σκέψη της δημιουργίας του Παυσίλυπου έγινε στα τέλη του περασμένου αιώνα, το 1892 επί Δημάρχου Στέργιου Χ. Λάππα.
Ο τόπος του Παυσίλυπου αρχικά ήταν χέρσος με ένα μικρό ποταμάκι, το μυλαύλακα και διάφορα μικρά χαντάκια. Ανήκε σε αγρόκτημα (τσιφλίκι) της συνοικίας Καμινάδων και είχε έκταση 165 στρέμματα.

Σ' αυτό το χώρο γίνονταν τότε η εβδομαδιαία ζωαγορά και οι ετήσιες εμποροζωοπανηγύρεις στις 21 Μαΐου εορτή των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και στα τέλη του Οκτωβρίου, γιορτή του Αγίου Δημητρίου και είχε διάρκεια οκτώ ημερών.
Το Παυσίλυπο, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου της Καρδίτσας που η απόστασή του από την κεντρική πλατεία είναι ελάχιστη και όμοιό του δεν υπάρχει σε καμία άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, σχεδίασε το 1900 ο μηχανικός Γεώργιος Φώσκολος που έφερε τότε ο Δήμαρχος Στέργιος Λάππας.
Η προπολεμική περίοδος υπήρξε κατά γενική ομολογία η ενδοξότερη εποχή του Παυσίλυπου. Εκείνο το διάστημα το Παυσίλυπο ήταν η πολιτιστική και ψυχαγωγική καρδιά της πόλης, καθώς συγκέντρωνε καθημερινά πάρα πολύ κόσμο και αποτελούσε χώρο συνάντησης των Καρδιτσιωτών, που απολάμβαναν τις ομορφιές του ξακουστού τότε και αξέχαστου σήμερα "πάρκου του Παυσίλυπου". Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Παυσίλυπου και της Καρδίτσας γενικότερα ήταν η ύδρευση και άρδευση.

Οι THUNDERS. Το πρώτο νεανικό μοντέρνο συγκρότημα
της Καρδίτσας εμφανίζονταν στο Παυσίλυπο τρεις φορές
την εβδομάδα από το 1967 έως το 1970


Η άρδευση αρχικά γίνονταν από τον μυλαύλακα που περνούσε μέσα από το πάρκο και για ένα διάστημα μάλιστα, όταν είχε καταστραφεί ο τούρκικος πήλινος αγωγός που μετέφερε νερό από την Παπαράντζα, ύδρευε τους Καρδιτσιώτες, που πήγαιναν τις νυχτερινές ώρες και έπαιρναν νερό.
Επίσης στις αρχές του αιώνα στο βορειοδυτικό τμήμα του Παυσίλυπου, πενήντα μέτρα μακριά από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπήρχε το πηγάδι του Λάππα που υδρεύονταν εκτός από τους κατοίκους της πόλης και αρκετοί χωρικοί που έρχονταν στην Καρδίτσα για την εβδομαδιαία αγορά και το ζωοπάζαρο που γίνονταν στο βόρειο τμήμα του Παυσίλυπου.
Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1901-1902. Τότε ο Δήμαρχος Στέργιος Χ. Λάππας έκανε το υδραγωγείο στην Παπαράντζα, το πρώτο στη Θεσσαλία, και μετέφερε νερό με σιδηροσωλήνες στην πόλη.

Μετά τον πόλεμο, επειδή οι ανάγκες του νερού στην πόλη είχαν αυξηθεί, το Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον Αθανάσιο Μπλατσούκα, αποφασίζει και ανεγείρει το 1953 στο δυτικό τμήμα του Παυσίλυπου υδατόπυργο αρδεύσεως και καταβρέγματος ο οποίος πότιζε το Παυσίλυπο και εφοδίαζε τους καταβρεχτήρες του δήμου οι οποίοι στη συνέχεια κατέβρεχαν τους τότε χωμάτινους δρόμους.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας Στέφανος Μπαϊρακτάρης στις 9.4.1914 τοποθέτησε στο αριστερό τμήμα του Παυσίλυπου μέσα στη δενδροφυτεία το Ηρώο των Πεσόντων . με τα ονόματα των νεκρών Καρδιτσιωτών στους διάφορους αγώνες του έθνους το οποίο παρέμεινε εκεί μέχρι στις 25.10.1925, οπότε και μεταφέρεται μπροστά στο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ μεταπολεμικά μετακινείται ξανά για να καταλήξει στη σημερινή του θέση.

Μετά τον Γ. Φώσκολο που έφερε ο Στέργιος Λάππας για το σχεδιασμό του ανθώνα του Παυσίλυπου, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Χατζημήτρος, μέσα στην δημιουργική του προσπάθεια να αναπτύξει την πόλη μεριμνά προσωπικά, ώστε το Παυσίλυπο να αναβαθμιστεί ακόμη πιο πολύ αισθητικά για ψυχική ηρεμία και σωματική ανακούφιση.
Από την επίσκεψη των δύο πρώτων Ρώσων
αστροναυτών στο παλιό Δημαρχείο στο
Παυσίλυπο στις 20 Σεπτ. 1965
Τα πρώτα πλήγματα για το Παυσίλυπο άρχισαν το 1932 όταν αρκετή έκταση από την βορειοδυτική γωνία αποκόπηκε και παραχωρήθηκε για την ανέγερση του 3ου Δημοτικού Σχολείου παρόλο που υπήρχαν αρκετοί ελεύθεροι δημοτικοί χώροι εκείνη την εποχή για την εγκατάστασή του. Η δεύτερη αλλά μικρότερη παρέμβαση, έγινε στο δυτικό τμήμα του, πίσω από τον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 11.2.1934 επί Δημαρχίας Κ. Χατζημήτρου, οπότε και κατασκευάστηκε εκεί το πολυιατρείο. Το 1951, επειδή ένα τμήμα του Παυσίλυπο στη νότια πλευρά καταλάμβανε μέρος επί της οδού Υψηλάντου, η Δημοτική Αρχή εκείνης της περιόδου 1951 - 1954 με Δήμαρχο τον Αθανάσιο Μπλατσούκα αντί να φροντίσει να μετατοπίσει την οδό Υψηλάντου νοτιότερα μιας και ο χώρος ήταν ελεύθερος χωρίς να προκαλέσει βλάβες στο υπάρχον περίπτερο, που με μια μικρή δαπάνη θα εκσυγχρονίζονταν εξυπηρετώντας έτσι και τις πιο αυξημένες ανάγκες της πόλης για πολλά ακόμα χρόνια, προτίμησε να φτιάξει καινούριο κτίσμα στο κέντρο της δενδροφυτείας και να μεταφέρει ταυτόχρονα την εβδομαδιαία ζωαγορά που γίνονταν στο βορειοδυτικό τμήμα της φυτείας μπροστά στο χώρο του εθνικού σταδίου, όπου σήμερα είναι το αθλητικό πάρκο, επεκτείνοντας έτσι τη ακόμη περισσότερο τη δενδροφυτεία του Παυσίλυπου προς το βορρά. Επίσης, προέβη μαζί με την κατεδάφιση του παλιού περιπτέρου και στο κόψιμο των αιωνόβιων δένδρων με τη δικαιολογία ότι θα αντικατασταθούν με ευγενέστερα δένδρα χωρίς να λάβει υπ όψιν ότι τα αιωνόβια δένδρα δεν καταστρέφονται ποτέ χωρίς λόγο. Ευτυχώς όμως, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων σώθηκαν μερικά στη νοτιοανατολική πλευρά.
Η μαρμάρινη προτομή του Νικολάου Πλαστήρα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κλ. Λουκόπουλος βρίσκεται στο μέσον του αριστερού τμήματος του Παυσίλυπου ανάμεσα στα δύο έλατα. Ανεγέρθη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 1952 επί Δημάρχου Αθαν. Μπλατσούκα.

Ο Βάιος Τζέλλας που ανέλαβε Δήμαρχος στα μέσα της δεκαετίας του 1950 (22.1.1955) αποτελείωσε το νεοαναγειρόμενο μικρό κέντρο αναψυχής στη δενδροφυτεία του αριστερού τμήματος του Παυσίλυπο καθώς και την ανύψωση και τσιμεντόστρωση του αύλιου χώρου μπροστά στο νέο κέντρο αναψυχή.
Εκείνη την εποχή τα αυτοκίνητα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα και οι ιδιοκτήτες τους, που ήταν κατά πλειοψηφία τους γιατροί και δικηγόροι, πήγαιναν βόλτα τις Κυριακές και γιορτές μέσα στο Παυσίλυπο και γύρω από τη νέα πλατεία του αναψυκτήριου, μάλλον για επίδειξη κι όχι για τέρψη.

Οι Μούσες, αυτά τα ωραία αγάλματα που κάποτε στόλιζαν την πλατεία Ομόνοιας των Αθηνών, απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν έγινε η αναμόρφωση του χώρου. Ο τότε Δήμαρχος Βάιος Τζέλλας με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε τη δωρεά από τον Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα, τεσσάρων αγαλμάτων των Μουσών: Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω σε πέτσινα βάθρα στο αριστερό τμήμα του Παυσίλυπου.
Επί Δημαρχίας Ιωάννου Τσικρίκι (1959 - 1964) κρίθηκε περιττός ο Ανθώνας το δεξιού τμήματος του Παυσιλύπου και ολόκληρη η έκτασή του ισοπεδώθηκε και έγινε μια ασφαλτοστρωμένη πλατεία.

Η ίδια δημοτική αρχή αποφάσισε την ίδρυση Αρχαιολογικού Λαογραφικού Μουσείου παραχωρώντας το πρώην κτίριο της Δημαρχίας, (πολυιατρείο κλπ ) στα δυτικά του αριστερού τμήματος του Παυσίλυπου (Ευτυχώς για τους Καρδιτσιώτες ανεβλήθη η ίδρυσή του).
Μετά την μεταπολίτευση ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χαράλαμπος Γιούτσικος κατά τη διάρκεια της θητείας του (1975 - 1982) ανακαίνισε το κέντρο του Παυσίλυπου πλακοστρώνοντας τους αύλιους χώρους μπροστά στο αναψυκτήριο και τα πεζοδρόμια επί της οδού Λαρίσης (Δ. Τερτίπη) και έβαλε το φράκτη που έφραζε το Παυσίλυπο σαν στρατόπεδο.
Μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης, αποφασίστηκε να γίνει νέα αναμόρφωση επί Δημάρχου Δημ. Αρχοντή στις 18.7.1984 που προκηρύσσει πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού ζητούσε πρωταρχικά την ενοποίηση του Παυσίλυπου με την πλατεία Πλαστήρα και μετατροπή των γύρω δρόμων σε πεζόδρομους. Πράσινο ψηλό και χαμηλό, βελτίωση και επέκταση του ήδη υπάρχοντος, δημιουργία ανθόκηπου για αναψυχή και ψυχαγωγία για όλες τις ηλικίες, υπαίθριο χώρο για συναυλίες στο πρώην Δημοτικό Ωδείο, χώρους πάρκινγκ, σχολικό κήπο στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου, παιδική χαρά.
Η μελέτη προέβλεπε να γίνει όλη η περιοχή ένας μεγάλος καλλωπιστικός κήπος, που να χρησιμεύει ως τόπος περιπάτων και αναψυχής.

  • Το Παυσίλυπο σήμερα

Η τελευταία αναμόρφωση του Παυσίλυπου στηριγμένη στη μελέτη του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1986 άρχισε να γίνεται το 1992 επί Δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή με χρηματοδότηση από το νόμο 1262. Οι εργολάβοι του έργου έκαναν πολλές μετατροπές στο αρχικό σχέδιο, τόσο στο πάρκο όσο και στο κτίριο, το οποίο έχει κάποιες παραλείψεις και δυσκολεύει στη λειτουργία του.

Ανεξάρτητα πάντως από τις επί μέρους καταργήσεις, παραλείψεις και καθυστερήσεις, η ουσία είναι ότι έγινε μια καλή δουλειά και παραδόθηκε στη ΔΕΤΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Αναψυχής Καρδίτσας) που έχει τη διαχείρισή του από το 1994.
Στη νέα αναμόρφωση του χώρου το παιδικό παιχνίδι στο Παυσίλυπο δεν περιορίζεται σε μια μόνο περιοχή αυτής της πλούσιας οργανωμένης παιδικής χαράς, αλλά γίνεται σ' όλο το πάρκο καθώς και στη μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα.
Η Καρδίτσα φημίζεται για τη μεγάλη της αγάπη στο σκάκι. γι' αυτό και οι Άρχοντες του τόπου μας που είναι κι αυτοί σκακιστές, δεν παρέλειψαν να φτιάξουν μια μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα εφάμιλλη άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, στο νότιο τμήμα του Παυσίλυπου στην πλατεία Πλαστήρα εκεί που ήταν το στρογγυλό γυάλινο περίπτερο. Η σκακιέρα αυτή διαθέτει περιμετρικά κερκίδες 80 περίπου ατόμων και έτσι τα παιδιά μπορούν ν' απολαμβάνουν άφοβα και χωρίς κινδύνους το παιχνίδι και το φυσικό περιβάλλον. Περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, στην οδό Λαρίσης (Δ. Τετρίπη) και παράλληλα στη διαμορφωμένη πλατεία Ν. Πλαστήρα στο Παυσίλυπο και τον κεντρικό δρόμο μέσα στο πάρκο που είναι ανισόπεδος και επιστρωμένος με ασφαλτικό κόκκινο ταρτάν για μαλακό βάδισμα, καθώς και στα δρομάκια από βότσαλα που βρίσκονται ανάμεσα στη δενδροφυτεία, τα λουλούδια, το πράσινο και τα απομονωμένα μικρά καθίσματα, έχεις μια διαφορετική εικόνα, αντίθετη με το επίπεδο του ανοιχτού χώρου.
Οι πεζοδρομήσεις που έγιναν στους γύρω δρόμους μεταξύ Παυσίλυπου και καταστημάτων κατήργησαν τους αυτοκινητόδρομους, επέτρεψαν την κυκλική "βόλτα" μπροστά στα ζαχαροπλαστεία, τις ταβέρνες, τα ουζοπωλεία, τις πιτσαρίες και προσέφεραν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) στεγάζονται σε ένα μικρό κτίσμα μαζί με τα κλουβιά των παγωνιών στο κέντρο του Παυσίλυπου πίσω από το αναψυκτήριο.
Επί Δημαρχίας Χρήστου Τέγου (νυν Δήμαρχος) κατασκευάστηκαν αργότερα με βάση το σχέδιο που προϋπήρχε και καλύφθηκε το πίσω μέρος τους με επιχωματώσεις, καλλωπιστικούς θάμνους και λουλούδια δημιουργώντας έτσι ένα ωραίο αισθητικά σύνολο.

Η πρωτοφανής χιονόπτωση και ο πολικός παγετός (20 βαθμοί υπό του μηδενός) που έπληξαν το χειμώνα του 2001-2002 την Καρδίτσα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο άλσος του Παυσίλυπου σπάζοντας και ξεριζώνοντας δεκάδες μεγάλα δένδρα και εκατοντάδες μικρότερα και ταυτόχρονα καταστρέφοντας φυτά και τους θάμνους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η φυσιογνωμία του πάρκου.

Όμως μετά από αυτές τις ζημιές και με την υπόδειξη των αρμοδίων του πράσινου, ο Δήμος Καρδίτσας τόλμησε να κόψει όλα τα σπασμένα και ξεριζωμένα γέρικα δένδρα στο βόρειο και νότιο τμήμα του Παυσίλυπου, γιατί εγκυμονούσαν κινδύνους για τους περαστικούς και τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Όλοι ελπίζουμε πως τα νέα δένδρα που φυτεύτηκαν θα είναι κατάλληλα και πιο ανθεκτικά, ώστε να αντέξουν στο ιδιόμορφο κλίμα της Καρδίτσας δίνοντας ξανά στους πολίτες μια πιο βελτιωμένη εικόνα του Παυσίλυπου που σε πείσμα μιας παράλογης και άναρχης δόμησης, που δημιουργούσε πόλεις χωρίς ταυτότητα, χωρίς χρώμα και προσωπικό ύφος, το Παυσίλυπο έμεινε εκεί αγέρωχο να μας θυμίζει ότι κάποιοι αγωνίστηκαν για να υπάρχει, να μη χάσει τη μορφή του και για να "κληρονομηθεί" από τους μεταγενέστερους


Πηγή:KARDITSA-NET.GR

Άλσος Χίλια Δένδρα

paparanza_banner


Παρακείμενον δασύλλιον της πόλεως Καρδίτσας απέχον νοτιοδυτικά χιλιόμετρα τρία


Το δάσος της Παπαράντζας ή '' Χίλια Δένδρα '' βρίσκεται μόλις σε απόσταση 3ων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Είναι η αναπνοή της πόλης, ότι πιο κοντινό και όμορφο υπάρχει δίπλα μας. Τα δέντρα της τεράστια, αιωνόβια. Κάτω από αυτά τα ίδια δέντρα ξαπλώσαμε εμείς, οι γονείς μας, οι παππούδες μας. Σήμερα οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι προτιμούμε να πάμε μακρύτερα, πιο πάνω στη Λίμνη Νικ. Πλαστήρα. Το δάσος της Παπαράντζας όπως διαπιστώνουμε από τις διηγήσεις και καταγραφές του παρελθόντος χρησίμευε ως χώρος αναψυχής των γυναικών των Οθωμανών, οι οποίες πήγαιναν εκεί και διασκέδαζαν τραμπαλιζόμενες στις κούνιες, κρεμασμένες από πανύψηλα δένδρα.
ίσως το δάσος να διατηρήθηκε διότι το χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί για τη διασκέδαση τους και το προστάτευαν. Διαφορετικά, πιθανόν και αυτό να είχε την τύχη του υπόλοιπου δάσους αφού μπορούμε να υποθέσουμε ότι το δάσος Παπαράντζας είναι ότι απόμεινε από το παλαιό τεράστιο δάσος που καταλάμβανε ολόκληρο το Θεσσαλικό χώρο.
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα από ειδικούς που έγινε στην Ελλάδα από ειδικούς ξένους επιστήμονες, με βάση την ανάλυση γύρης, φαίνεται ότι η Ελλάδα, και ειδικότερα η Θεσσαλία, στις αρχές της περιόδου που ακολούθησε την πλειστόκαινο, σκεπάζονταν από πυκνά δάση ασπροβελανιδιάς και μερικώς, από δάση φτελιάς.
Ένα ελάχιστο κομμάτι αυτής αυτοφυούς πανάρχαιας βλάστησης του κάμπου της Θεσσαλίας είναι το δάσος της Παπαράντζας. Αυτή η άποψη, ενισχύεται από το γεγονός πως τεχνητά δάση ήταν σπάνια εκείνη την εποχή σε προηγμένες χώρες, πόσο μάλλον θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από τους Οθωμανούς σε κάποια άκρη της αυτοκρατορίας τους και σε περιοχή γεμάτη έλη και με πληθυσμό που αποδεκατίζονταν συχνά από ελονοσία, πανώλη κ.λ.π



Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που συναντά ο επισκέπτης μόλις εισέρχεται στο άλσος


Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που συναντά ο επισκέπτης μόλις εισέρχεται στο άλσος
paparanza_church

Το δάσος καταστράφηκε μερικώς το 1897 με την κατοχή για ένα χρόνο της Καρδίτσας από τους Οθωμανούς. Αναβλήθηκε ωστόσο και πήρε τη σημερινή του μορφή παρ' όλες τις επεμβάσεις που δέχτηκε κατά καιρούς. Προσπάθεια αξιοποίησης έγινε το 1985 με σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε. Τα ερείπια αυτής της επεμβάσεις ( λιμνούλες , πάγκοι κλπ ) είναι ορατά σήμερα και θυμίζουν το ρητό '' το φυλάττειν τ' αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι''.
Άποψη που ελέχθη και ανήκει στο δασολόγο κ. Ροβόλη Γεώργιο και σημαίνει ότι η καλύτερη αξιοποίηση είναι η μη αξιοποίηση. Να δεχθούμε το δάσος στην πραγματική του διάσταση όπου εκεί θα πάμε να ηρεμήσουμε, να ονειροπολήσουμε, να μείνουμε μόνοι η παρέα με τους φίλους μας, να κάτσουμε στη σκιά του κ.λ.π. Οτιδήποτε ανατρέπει αυτή την κατάσταση είναι μη φυσικό.
Η Παπαράντζα ήταν πάντα τόπος ελκυστικός, ειδικά την Πρωτομαγιά, το Πάσχα, τις Κυριακές του καλοκαιριού, την εορτή του Προφήτη Ηλία ( υπάρχει και το εκκλησάκι στην είσοδο του δάσους ) αλλά και όλες τις ημέρες του χρόνου. Το Πάσχα, ο κόσμος πήγαινε την παραμονή και ξενυχτούσε, έψηναν όρνια και έρχονταν συνέχεια συντροφιές με καλάθια. Όσοι χωρούσαν έμεναν μέσα στο εκκλησάκι το βράδυ. Οι υπόλοιποι την έβγαζαν έξω.
Σήμερα, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γίνεται κάποιος γάμος ή βάφτιση, σποραδικά όμως. Αυτά μέχρι το 1960 κυρίως, Μέχρι τότε οι αστοί Καρδιτσιώτες εκεί πήγαιναν και διασκέδαζαν, Τώρα πλέον οι ίδιοι επιζητούν τη διασκέδαση σε μακρινότερα μέρη και σε τίποτε πλέον η Παπαράντζα δεν θυμίζει την παλιά της αίγλη.




Απόσπασμα κειμένου και φωτογραφία, από το βιβλίο του γεωπόνου Αποστόλη Φ.Στεφανή '' Παπαράντζα '' που εκδόθηκε στην Καρδίτσα το έτος 2000 με τη χορηγία του Δήμου Καρδίτσας κατά το μεγαλύτερο μέρος του Υπουργείου Παιδείας.




Πηγή:KARDITSA-NET.GR





Η Δημοτική Αγορά Καρδίτσας

Το Κτίριο της Δημοτικής Αγοράς είναι ένα κτίριο μνημειακού και επομένως συμβολικού χαρακτήρα. Ως αρχιτεκτονικό μνημείο αποτελεί "πολιτιστική" κληρονομιά όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά όλων των χωρών. Ως ιστορικό και ιδεολογικό συμβόλαιο είναι μάρτυρας μιας εποχής, της πρώτης αστικής ανάπτυξης της Καρδίτσας.Εντός αυτών έχει και "εκπαιδευτικό χαρακτήρα" αφού ο "χώρος του" εμπεριέχει και υποβοηθά έναν ποιοτικό τρόπο ζωής, έναν εξανθρωπισμό της σχέσης δομημένο περιβάλλον - ζωή που είναι θεωρητικά και πρακτικά σήμερα, το ζητούμενο.
Η διατήρηση αυτού του ιστορικού παρελθόντος και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών ήταν η πρώτη επιλογή του Δήμου Καρδίτσας, που υλοποιήθηκε με τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων λειτουργικών, πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της περιοχής προσαρμοσμένων όμως στις σύγχρονες απαιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Η δεύτερη επιλογή μας ήταν η "αποκατάσταση" με την ευρεία έννοια του όρου και όπου αυτό είναι δυνατόν, των παραδοσιακών χρήσεων, των πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών ποιοτήτων της περιοχής και του επικοινωνιακού, πολυλειτουργικού της χαρακτήρα.





  • ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Καρδίτσας κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 1925-1930.Είναι πιθανότατα ένα από τα τελευταία έργα της εταιρείας Hennebique Francois του Coignet που κατασκεύασε αναρίθμητα έργα από σκυρόδεμα και γυαλί σ' ολόκληρη την Ευρώπη.Είναι εμφανέστατα γνήσιος απόγονος των έργων των μηχανικών που κατασκεύασαν από σίδερο και γυαλί κτίρια πραγματικά επαναστατικά, προορισμένα για χρήσεις δημόσιες, όπως αίθουσες εκθέσεων, ταχυδρομεία, στοές, περίπτερα και ημιυπαίθρια θέατρα.Ταυτόχρονα όμως το κτίριο είναι κτισμένο στις απαρχές του μοντέρνου κινήματος και απηχεί ήδη στις βασικές αρχές του, την πουριστική μηχανική αισθητική δηλαδή, που όμως παραμένει κλασσική στην έκφρασή της όπως και η τυπική Παλλαντιανή κάτοψη από την οποία προέκυψε η δομή της. Το κτίριο τοποθετήθηκε στον ιστό της πόλης με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια.Τις τελευταίες δεκαετίες το κτίριο εκτός από την δραματική φυσική φθορά του και αντιμετώπιζε και τη συρρίκνωση των χρήσεων. Βρίσκονταν σε εμφανή κατασκευαστική και χρηστική αποσύνθεση.Είχε χάσει τη θέση που του αξίζει στην συνείδηση των Καρδιτσιωτών ως αρχιτεκτονικό μνημείο και ως ιστορικό και ιδεολογικό σύμβολο.Στο κτίριο της Αγοράς κάνει την πρώτη εμφάνισή του το Κράτος Πρόνοιας και η μοντέρνα αρχιτεκτονική.Ο κ.Τερτίπης, - κοσμοπολίτης δημοτικός σύμβουλος που έφερε τα σχέδια της αγοράς από το Παρίσι - είναι ο εκφραστής της θέλησης της πρόσφατα απελευθερωμένης από τον Οθωμανικό ζυγό πόλη, να γίνει μέτοχος του διεθνιστικού πνεύματος της εποχής, υιοθετώντας αυτούσιο ένα στοιχείο της έκφρασης του: Ένα δημόσιο κτίριο από την Ευρώπη.




  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς:



• Είναι ένα απολύτως τετράγωνο κτίσμα με πλευρά κάτοψης 55μ.
• Το ελεύθερο ύψος 18μ.
• Η διάταξη του είναι πυραμιδωτή.
• Ισόγειο ύψους 5,90μ.
• Περιμετρικός διάδρομος ως όροφος ύψους 8,10μ.
• Στέγη που στηρίζεται σε φεγγίτη ύψους 11,50μ.
• Η στέγη είναι μεταλλική με γυάλινη πλήρωση.
• Τα δομικά στοιχεία κολόνες, δοκοί, πλάκες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Πρόκειται για ένα κτίριο με καθαρή γεωμετρία και συμμετρία στους άξονες Ανατολή-Δύση-Βοράς-Νότος και αυστηρό καναβο.Είναι κτίριο διαφανές και απόλυτα ορθολογικό, ένα καθαρό αρχιτεκτονικό έργο με αξιώματα σχεδιασμού που βασίζονται στα βασικά σχήματα της γεωμετρίας.Ο κατακερματισμός του ισογείου σε μικρά μαγαζιά, χωρισμένα σε δυο περιμετρικές ζώνες εσωτερική-εξωτερική και η προσθήκη στη δεκαετία του '60 του κτίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν αφαιρέσει από την κατασκευή την δύναμη, την ειλικρίνεια και την αντικειμενικότητά της.




  • ΚΑΙ ... ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ



Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Καρδίτσας είναι το ένα από τα σαράντα (σε σύνολο χιλίων προτάσεων) μνημεία που πέτυχαν την ενίσχυση από το Πειραματικό Σχέδιο για την Διατήρηση και την Προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Κοινότητας για το 1992.Η επιτροπή που απαρτίζονταν από τους αρχιτέκτονες Εθνικούς Αντιπροσώπους των κρατών μελών και συνήλθε στις Βρυξέλες έκρινε πως το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς - μνημείο των πρόσφατων χρόνων - αξίζει και πρέπει να σωθεί και να αποτελέσει κληρονομιά για τις μελλοντικέ γενιές, ένα σημείο εκκίνησης για μια συγκινησιακή και μυστικιστική προσέγγιση της πόλης.Σε ειδική τελετή που έλαβε χώρια στο Δημαρχείο των Βρυξελλών τον Δεκέμβριο του 1992 ο Δήμαρχος Καρδίτσας παρέλαβε βραβείο που πιστοποιεί την ένταξη του κτιρίου ανάμεσα στα μνημεία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα βραβεύτηκε η προσπάθεια του Δήμου για τη συντήρηση του κτιρίου και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.




  • ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ


  • Προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 1986
  • Ανατέθηκε η σχετική μελέτη στο γραφείο που πήρε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού
  • Εκπονήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και η προμελέτη αρχιτεκτονικών - στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Εκπονήθηκαν οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής, οι οποίες θα ήταν έτοιμες μέσα στο '96
  • Επιτευχθεί η ένταξη του ( για χρηματοδότηση ) στο β' Κ.Π.Σ με το ποσό των 750 εκατ.δραχμών



  • Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



Τα τελευταία χρόνια το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας λειτουργούσε κυρίως σαν αγορά τροφίμων λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Στην εξωτερική περίμετρο είχε επίσης μερικά μαγαζιά ψυχαγωγίας και τα υπόλοιπα - μαζί με το πατάρι - λειτουργούσαν σαν αποθηκευτικοί χώροι ή ήταν κλειστά. Επίσης το εβδομαδιαίο παζάρι - λαϊκή αγορά - "η Τετάρτη", που παλιά γινόταν στην Κεντρική Πλατεία, είχε μεταφερθεί στην πλατεία της Αγοράς και στους γύρω δρόμους.









  • Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς αντιμετωπίζεται σαν αγορά - πολυλειτουργικό κέντρο, σαν χώρος δηλαδή ικανός να συνεισφέρει πολλαπλά στη ζητούμενη ποιοτική αναβάθμιση των καιρών μας. Ο πολυλειτουργικός του χαρακτήρας προσδιορίζεται και από άλλα ζητούμενα όπως: να μπορεί το κτίριο να λειτουργεί όλες τις ώρες, όλες τις ημέρες, με ένα κοινό που να περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, όλες τις τάξεις. Να λειτουργεί σαν ζωντανός οργανισμός συγκεντρώνοντας ενσωματωμένες σε μικροκλίμακα τρεις από τις βασικές λειτουργίες ενός αστικού κέντρου: Εμπόριο - Ψυχαγωγία - Πολιτιστικά. Να λειτουργεί σαν οργανισμός "ενημέρωσης", "εκπαίδευσης" και "επικοινωνίας" με το κοινό του.


Photobucket

  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΒΑΛΛΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ενώ η το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται στην τελική φάση της αναστήλωσης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου, ο Δήμος Καρδίτσας αναπτύσσει μια παράλληλη δραστηριότητα σε σχέση με τη διασφάλιση του μέλλοντος του κτιρίου, τόσο ως μνημείου, όσο και ως ζωτικού χώρου για την τόνωση της οικονομικής και εμπορικής ζωής της πόλης.
Το έργο της Δημοτικής Αγοράς θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη μας ως προς τις κάτωθι παραμέτρους:
Το κτίριο θα αποκτήσει τη θέση συμβόλου, αξιοθέατου και σημείου αναφοράς για την πόλη.
Το κτίριο θα φιλοξενήσει με τους καλλίτερους όρους, 40 διαφορετικά εμπορικά καταστήματα ποικίλων μεγεθών και χρήσεων, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής στην καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης.
DimAgora1 Ο Δήμος Καρδίτσας αλλά και οι οργανωμένες ομάδες πολιτών, θα μπορούν να κάνουν χρήση των ημι-υπαίθριων χώρων της Αγοράς για ποικίλες καλλιτεχνικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις, παραστάσεις κ.λ.π.
Η νέα οικονομική άνθιση της περιοχής καθώς και οι ανάγκες συντήρησης και καθαριότητας του χώρου, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Προκειμένου η Δημοτική Αγορά Καρδίτσας να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης και ανάπτυξης, ανάλογο με το μέγεθος, την σημασία του έργου και της επένδυσης πόρων που έγινε για την πραγματοποίηση του, ο Δήμος Καρδίτσας υπέβαλλε στην Κομμισίον πρόγραμμα με τίτλο:“ΔΙΑΓΟΡΑΣ”: Ανάπτυξη και Διαχείριση εμπορικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο πρόσφατα αναστηλωμένο μνημειακό κτίριο της ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Mε βάση την γνωμοδότηση μιας ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων και την υιοθέτηση της γνωμοδότησης αυτής από την Επιτροπή RAFAEL, η Κομμισσιόν αποφάσισε να συνεισφέρει οικονομικά στη υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου Καρδίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 96.000 ecus, σε ποσοστό 50%. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς, βασισμένου σε μια ισόρροπη εμπορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.Είναι ενδεικτικό και ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο η Κομμισιόν βράβευσε το πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας:“Το έργο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας και του περιβάλλοντος χώρου, έχει βραβευτεί από το πρόγραμμα για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (έτος 1992), γεγονός το οποίο αποδεικνύει την Ευρωπαϊκή εμβέλεια και αξία του κτιρίου, ως μνημείου της σύγχρονης Ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Είναι αναγκαίο η διαχείριση του συγκεκριμένου κτιρίου να γίνεται σύμφωνα με ένα Πανευρωπαϊκά αποδεκτό μοντέλο Αστικής αναβάθμισης. Αυτό καθιστά το πρόγραμμα διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και προκλητικό πιλοτικό πρόγραμμα, με χαρακτήρα και διαφορετικότητα”.





Το Συντριβάνι της Κεντρικής Πλατείας

  • Το Συντριβάνι της Κεντρικής Πλατείας


Το γλυπτό σιντριβάνι της Κεντρικής Πλατείας της Καρδίτσας, δικαιώνει με την ομορφιά, την χάρη και την τελειότητα της κατασκευής του όσους εργάστηκαν σκληρά για να το χαρίσουν στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Το έργο είναι προσανατολισμένο στο μέλλον της πόλης και έχει ρίζες του στο παρελθόν της. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την μοναδική ποιότητα της ιδέας και την υλοποίηση της . Τολμούμε να πούμε ότι έχουμε σήμερα το ωραιότερο σιντριβάνι στην Ελλάδα και ότι θα γίνει το σύμβολο και αξιοθέατο της πόλης. Η τιμή και το δώρο που μας έκαναν οι κυρίες Γκόλλαντα και Κουζούπη είναι μεγάλη. Είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο έργο θα κερδίσει την εθνική και διεθνή προβολή και βράβευση που του αξίζει, κάνοντας και μας τους δημότες που το χαιρόμαστε, πραγματικά περήφανους...

Φωτογραφίες:



Photobucket


Photobucket

Καρδίτσα


Πηγή:KARDITSA-NET.GR

Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός του Νομού και τόπο συνάντησης επιχειρηματιών και επιχειρηματικών συναλλαγών.Η έκθεση οργανώθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2001 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καρδίτσας και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο ο επιμελητήριο Καρδίτσας είναι στη διάθεση κάθε επιχείρησης , τουριστικής ή μεταποιητικής , που ενδιαφέρεται να προβληθεί στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση. Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων - μελών του προκειμένου να επιβιώσουν , να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό.Η '' πλατεία οικοτουρισμού '' που λειτουργεί στα πλαίσια της Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης , αποτελαί μια αξιόλογη ευκαιρία προβολής για τις επιχειρήσεις του Ν. Καρδίτσας και άλλων περιοχών , που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού..

Αξιοθέατα Καρδίτσας



Αν θελετε να ενημερωθείτε απλά κάντε κλίκ πάνω στο αντίστοιχο όνομα

Πολιτισμος-Συνάντηση Ιστορικών - Λαογραφικών Μουσείων & Συλλογών της Θεσσαλίας

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ
ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΤΥΩΘΟΥΝ

Μια συνάντηση με άριστες εντυπώσεις, γόνιμο προβληματισμό και άμεσα αποτελέσματα Η ανάγκη κοινωνικής διαβούλευσης, αυτοκριτικής και συνεργασίας ήταν τα βασικά συμπεράσματα της πανθεσσαλικής συνάντησης ιστορικών-λαογραφικών μουσείων & συλλογών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και με την υποστήριξη του Δικτύου Πληροφόρησης & Υποστήριξης του Πληθυσμού της Θεσσαλικής Υπαίθρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλλων π. Δ. Θεοδωρόπουλος, ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δ. Βερίλλης, η αντινομάρχης κ. Αθ. Πέτσα, ο αντιδήμαρχος κ. Β. Νίκου, ο συντονιστής του Δικτύου Π.Υ.Π.Θ.Υ. κ. Ν. Μπόνιας, ο αναπλ. Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, κ. Δ. Γούσιος, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, της Ν.Α. Μαγνησίας κ. Π. Μαστρογιάννης, εκπρόσωπος της ΑΝΚΑ και ομάδων εθελοντών, και περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι μουσείων και συλλογών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Θεσσαλίας, κυρίως από το νομό μας.

Ο νομάρχης Καρδίτσας, κ. Αλεξάκος, τόνισε μεταξύ άλλων την υποχρέωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να συμπαρίσταται σε κάθε πρωτοβουλία δικτύωσης, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη συμβολή των ανθρώπων των συλλόγων που με την γνήσια διάθεση, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια και τη γνώση τους συντηρούν εδώ και δεκαετίες με πενιχρά μέσα τη νεώτερη πολιτιστική μας κληρονομιά. Επεσήμανε ακόμη ότι οι δεκάδες ιστορικές-λαογραφικές συλλογές του νομού μπορούν να αποτελέσουν μοναδικό στήριγμα για την τοπική ανάπτυξη και την διάχυση της παράδοσης μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν αμφίδρομα, αφυπνίζοντάς τες και αναβαθμίζοντας παράλληλα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού, με άμεσες θετικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Βερίλλης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας επιτελεί ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του νομού. Η στήριξη της νέας Δημοτικής Αρχής στο Μουσείο είναι όχι απλά δεδομένη αλλά και επιβεβλημένη, ώστε να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν οι δραστηριότητές του και να επιτελέσει ένα ακόμη σημαντικότερο και πολυδιάστατο έργο. Ένα έργο που το έχουμε ανάγκη όλοι οι κάτοικοι της Καρδίτσας και κυρίως οι νέες γενιές που μέσα από τη γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας της πόλης μας, αλλά συγχρόνως και μέσω της επαφής με τις ρίζες και τα έθιμα του τόπου μας, θα μπορούν να διαμορφώνουν μια καλύτερη άποψη για το παρόν και να διατηρούν άσβεστη την πολιτιστική και λαογραφική παράδοση της Καρδίτσας.
Η συνεργασία των ιστορικών-λαογραφικών μουσείων και συλλόγων της Θεσσαλίας μέσω της δημιουργίας ενός Θεσσαλικού θεματικού δικτύου υποστήριξης με την ενεργή στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν όψει και της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την επίτευξη του σκοπού της ανάδειξης, της προβολής, της τεκμηρίωσης και της διάσωσης και διάδοσης της ιστορίας, της λαογραφίας και εν τέλει του πολιτισμού των επιμέρους περιοχών της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλίας συνολικά.
Η αποτελεσματικότητά μας στον τομέα του πολιτισμού εν όψει της Δ’ προγραμματικής περιόδου επιβάλλει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα: διαδημοτικό, διανομαρχιακό και διαπεριφερειακό. Από την άλλη, η ευαισθησία μας υπαγορεύει σεβασμό στις ποικίλες πολιτιστικές εκφράσεις της περιοχής μας και ισόρροπη ανάπτυξη, διακύβευμα που επίσης περνάει μέσα από τη συνεργασία. Με άλλα λόγια, η συνεργασία και η δικτύωση δείχνει ευτυχώς να είναι μονόδρομος, που αν τον αξιοποιήσουμε, θα υπάρξουν οφέλη για όλους σε όλα τα επίπεδα: πολιτισμός, κοινωνική συνοχή, οικονομία.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας διαφεύγει το γεγονός πως η τοπική ανάπτυξη αποτελείται από ένα σύνολο συνισταμένων, οι οποίες συμβάλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελεί μια από αυτές και οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτελεσματική προώθησή της».

Ο συντονιστής του Δικτύου κ. Μπόνιας, αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη δικτύωση και τη συνεργασία των φορέων του πολιτισμού, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να αναζητήσουν μόνοι τους διόδους επικοινωνίας με «θεματικούς» εταίρους, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα και δράσεις με διαρκή και αξιολογήσιμα αποτελέσματα, καινοτομικό πνεύμα και αναφορά σε ευρύτερα γεωγραφικά μεγέθη, όπως οι δήμοι, οι νομαρχίες αλλά και οι περιφέρειες.

Ο καθηγητής κ. Γούσιος, ο οποίος είχε εκπονήσει στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, διεξοδική διαγνωστική έκθεση για τα θεσσαλικά λαογραφικά μουσεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την εφικτότητα δημιουργίας δικτύων που θα αναβαθμίζουν και θα εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία τους, επεσήμανε ότι η δικτύωση πλέον θα πρέπει να γίνει όχι «για τα μουσεία» αλλά «από τα ίδια τα μουσεία», ως απόδειξη αυτοσυνειδησίας και αυτενέργειας. Τόνισε ότι τα ιστορικά-λαογραφικά μουσεία μπορούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη χάραξη πολιτιστικών διαδρομών και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας. «Στην τοπική ανάπτυξη δεν υπάρχουν σταθερά βέλτιστα μεγέθη. Σωστό δίκτυο σημαίνει λειτουργικό δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά, «και ο νομός φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο μέγεθος, όπως τουλάχιστον δείχνει η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σήμερα».

Η κ. Αγγ. Βαφειαδάκη, επιμελήτρια του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αναφέρθηκε στις δράσεις δικτύωσης του ΛΙΜΛ στο νομό Λάρισας καθώς και στο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε για λογαριασμό του μουσείου στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες από το μουσείο υπηρεσίες και η λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού της Ν.Α. Μαγνησίας κ. Π. Μαστρογιάννης, συνόψισε τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνάντησης του δικτύου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Βόλο τονίζοντας την ειλικρίνεια και την άρση του φόβου που προϋποθέτει η επιτυχία ενός δικτύου μουσείων σε θεσσαλικό επίπεδο. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία συντονιστικών οργάνων σε κάθε νομό ως άμεσο βήμα προς την ωρίμανση του σχεδίου.

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας κ. Φ. Λέκκα, παρουσίασε τα ιστορικά-λαογραφικά μουσεία & συλλογές του νομού Καρδίτσας με έμφαση στα πλεονεκτήματα, στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία που διαθέτει ή μπορεί να αναπτύξει το καθένα από αυτά, χάρη στο πολιτιστικό υπόστρωμα της περιοχής αναφοράς του. Αναφέρθηκε επίσης στις αδυναμίες τους, όπως τις προσδιόρισαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι, κατά τις επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του μουσείου στο πλαίσιο της έρευνας. Συνοψίζοντας διέκρινε 4 κατηγορίες μουσείων & συλλογών με κριτήριο το είδος των αντικειμένων και τις ομάδες-στόχους, στις οποίες αυτά απευθύνονται.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου κ. Όλγα Μαυρομμάτη, παρουσίασε τα μουσεία και τις συλλογές του νομού Μαγνησίας.

Το πρώτο μέρος της συνάντησης έκλεισε με την προβολή δεκάλεπτου δείγματος από την ταινία τεκμηρίωσης του Μουσείου Συλλόγου Πορτίτσας «Το Πνεύμα» με τίτλο «Πορτίτσα: καθημερινότητα και σχόλη», που χρηματοδοτήθηκε από το LEADER ΙΙ και το Δήμο Μητρόπολης.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης όλοι οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν σχετικά με την ιδέα και τον τρόπο υλοποίησης ενός θεματικού δικτύου μουσείων στο νομό, εκθέτοντας παράλληλα τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις τους.

Τον απολογισμό της συνάντησης έκανε η αντινομάρχης, κ. Αθ. Πέτσα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ακόμη και χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις μπορούν να συντελεστούν σημαντικά βήματα προόδου και αναβάθμισης των μουσείων του νομού μας, φτάνει να λειτουργήσουν με πνεύμα συμπληρωματικότητας και άμιλλας. Δεσμεύτηκε ακόμη η Ν.Α. Καρδίτσας θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας αυτής, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την πολιτιστική φυσιογνωμία αλλά και την συνοχή και την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Μετά το κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ στην Παπαράντζα, το πρώτο από τους «θεματικούς» δορυφόρους του άτυπου δικτύου μουσείων του Δήμου Καρδίτσας.

Τα συμπεράσματα
Από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις των εκπροσώπων των 20 περίπου μουσείων και συλλογών που συμμετείχαν στη συνάντηση διαφάνηκε η αγωνία και το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα των μουσείων, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης. Ο σεβασμός στην εθελοντική προσπάθεια, η διατήρηση της αυτοτέλειας των μουσείων που ανήκουν σε συλλόγους, η διαφύλαξη των τοπικών πολιτιστικών ιδιωμάτων, η ανάγκη δημιουργίας ενός διαφανούς και δημοκρατικού συντονιστικού οργάνου ήταν οι προϋποθέσεις που όλοι οι παρευρισκόμενοι έθεσαν για την επιτυχία του δικτύου σε τοπικό επίπεδο.
Κοινές ανάγκες και κοινοί στόχοι μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη βάση συνεργασίας ανάμεσα και στα 29 μουσεία & συλλογές που έχουν καταγραφεί επίσημα στο νομό μας.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε προσωρινή 5μελής συντονιστική επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της συνάντηση καταρτίζοντας ένα αρχικό σχέδιο δράσης και προγραμματίζοντας νέο κάλεσμα όλων των μουσείων-συλλογών του νομού μέσα στο Νοέμβριο. Η συνάντηση αυτή με στόχο την άμεση δικτύωση και ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων αναβάθμισης των ιστορικών-λαογραφικών συλλογών του νομού θα πραγματοποιηθεί στην Ιτέα, ύστερα από πρόταση του δημάρχου Φύλλου κ. Δ. Αγγέλλου, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο προσωρινό συντονιστικό όργανο.
Θέμα της πρώτης αυτής συνάντησης θα είναι ο προσδιορισμός της φυσιογνωμίας των μουσείων- συλλογών, ώστε να διαμορφώσουν ανάλογη συλλεκτική πολιτική αλλά και τακτικές προσέγγισης συγκεκριμένων ομάδων-στόχων.
Η πρώτη δράση του δικτύου θα αφορά την τεκμηρίωση και την καταγραφή μουσειακών συλλογών και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και την παράλληλη παρουσίαση λογισμικού καταγραφής.
Στις άμεσες προτεραιότητες του δικτύου είναι επίσης η ενημέρωση και η ανάληψη αντίστοιχων δράσεων σχετικά με τη συντήρηση και τη σωστή αποθήκευση των συλλογών, όπως και η δημιουργία δικτυακού τόπου για την αλληλογνωριμία και την κοινή προβολή τους.


Πηγή:KARDITSA-CITY.GR

Δίκτυο οπτικών ινών σε σπίτια από την Optronics στην Καρδίτσα

Αναδημοσίευση από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 14/12/2007

assets_LARGE_t_942_276765_type11104Στη μελέτη και κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Δικτύου Οπτικών Ινών σε οικίες (FTTH, Fiber-to-the-home) προχωρά η OPTRONICS TECHNOLOGIES ΑΒΕΤΕ.
Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα τη σύμβαση κατασκευής του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών του δήμου Καρδίτσας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΚτΠ για τη διασύνδεση των δημόσιων κτιρίων.

Η OPTRONICS TECHNOLOGIES έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη εφαρμογής του Μητροπολιτικού Δικτύου και επιπλέον της συμβατικής αυτής υποχρέωσης προσφέρει χωρίς καμία χρέωση μία πλήρη μελέτη ανάπτυξης του δικτύου σε ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσας. Με αυτό τον τρόπο η μελέτη συνδυάζει την κατασκευή του Μητροπολιτικού Δικτύου με τη μελλοντική επέκταση και εξέλιξη της πόλης με σύνδεση οπτικών ινών στα σπίτια.
Στο πλαίσιο της μελέτης σύνδεσης οπτικών ινών στα σπίτια, η OPTRONICS θα προσφέρει δωρεάν την κατασκευή πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών σε επιλεγμένη περιοχή της πόλης, κάνοντας έτσι την Καρδίτσα την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με διασύνδεση υπερ-ευρυζωνικών ταχυτήτων επικοινωνίας. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της OPTRONICS TECHNOLOGIES, κ. Γεώργιο Παπαστεργίου, η μελέτη και κατασκευή του πιλοτικού δικτύου FTTH της Καρδίτσας θα συνδυαστεί με το Μητροπολιτκό Δίκτυο και θα επιτρέψει συνδέσεις της τάξεως του 1Gbps στο σπίτι.
Η OPTRONICS TECHNOLOGIES σχεδιάζει, σύντομα, να κάνει διαθέσιμο το μοντέλο ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών στα σπίτια σε φορείς όπως δήμους, οικισμούς ή κατασκευαστές ανάπτυξης οικιστικών περιοχών που πιθανώς ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις περιοχές τους.

Επίσης σχετικό άρθρο : http://fibresystems.org/cws/article/yournews/32427

Πηγή:KARDITSA-CITY.GR

Ψηφιακή Ελλάδα-Online δημοσκόπηση ανέδειξε την ελληνική πρόταση για το νέο νόμισμα των 2 Ευρώ

Η καθημερινότητά μας φαίνεται να επηρεάζεται σε ολοένα και αυξανόμενο βαθμό από τα online δρώμενα. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η επιλογή του Υποψήφιου Προέδρου των Δημοκρατικών δείχνει να επηρεάζεται καθοριστικά από την online καμπάνια του Barrack Obama - η οποία σύμφωνα με αναλυτές είναι αυτή που του έχει δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην οριακή μάχη που δίνει για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στην Ευρώπη, την ίδια περίοδο (31/1 ως 22/2), οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους με έναν πιό... "light" τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στην κρίση των πολιτών της Ευρώπης, την επιλογή για την όψη που θα έχει το νέο επετειακό (για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ) κέρμα των 2 Ευρώ. Οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν στην online δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την όψη του κέρματος ανάμεσα σε 5 σχέδια. Μεταξύ των σχεδίων και ένα με Ελληνικό ενδιαφέρον: Είναι το νόμισμα που σχεδίασε ο Γεώργιος Σταματόπουλος, γλύπτης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δημοσκόπηση φαίνεται να είχε γνωστοποιηθεί σε αρκετά Ελληνικά fora, μεταξύ των οποίων και το adslgr.com, όπου τα μέλη τους μπορούσαν να ψηφίσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Τελικώς, το σχέδιο που επικράτησε ήταν αυτό του Έλληνα σχεδιαστή με 41.48% ποσοστό επιλογής επί συνόλου 141.675 ψήφων - και θα είναι τελικά το νέο νόμισμα το οποίο θα εκδοθεί και κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ, από τον Ιανουάριο του 2009.


Όνομα: euro_anamnistiko.jpg Εμφανίσεις: 172 Μέγεθος: 6,2 KB
Το σχέδιο της νέας μορφής του κέρματος
των 2 ευρώ που κέρδισε στον διαγωνισμό



Πηγές: europa.eu, eurodesigncontest.eu



Ψηφιακή Ελλάδα-"Ελληνικό" το μικρότερο Σούπερ-Τσιπ στον Κόσμο

Ενας Έλληνας της Μελβούρνης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, κ. Σταν Σκαφίδας, είναι επικεφαλής ομάδας που κατασκεύασε το μικρότερο ψηφιακό ασύρματο τσιπ εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων, εικόνας, ήχου και πληροφοριών στον κόσμο.

Το τσιπ αυτό, (5χ5 χιλιοστά) είναι επίσης το πρώτο στον κόσμο που διαθέτει ψηφιακές και αναλογικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, καθώς και κεραία.

"Το τσιπ αυτό θα αλλάξει ριζικά την τεχνολογία της νέας γενιάς ασυρμάτων δικτύων", δήλωσε ο ομογενής υπουργός Πληροφοριακής και Επικοινωνιακής Τεχνολογίας, κ. Φάνος Θεοφάνους, προσθέτοντας ότι θα προσφέρει στον χρήστη του δεκαπλάσιο όγκο πληροφοριών στο ένα δέκατο του σημερινού κόστους.

"Οι προοπτικές του είναι απεριόριστες", είπε ο κ. Θεοφάνους και συνέχισε: "Φανταστείτε στο μέλλον μια μικροσυσκευή που θα μπορεί να κατεβάζει ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς σύρματα και καλώδια. Η ταινία αυτή θα μπορεί να προβάλλεται αυτόματα και σε οθόνη".

Το τσιπ κατασκευάστηκε από την ομάδα του καθηγητή Σκαφίδα σε συνεργασία με την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες ηλεκτρονικής τεχνολογίας όπως οι IBM, Synopsis, Cadence, Antitsu, Agilent, Ansoft και Suss Microtech.


Πηγή:ADSLGR.COM

Περισσότερα : http://www.toysgadget.com/gifi-wirel...econd/wireless
Σχετική αίτηση πατέντας : http://www1.uspto.gov/web/patents/pa...-20061114.html

Ψηφιακή Ελλάδα-Απαράδεκτα Μέτρα ΟΤΕ Κατά P2P

αταγγελία χρηστών για Traffic Shaping απο την Otenet

Μειωμένη απόδοση σε Peer to Peer εφαρμογές έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σε μερίδα χρήστων οι οποίοι χρησιμοποιούν ADSL συνδέσεις του ΟΤΕ. Το πρόβλημα δείχνει να έχει χαρακτηριστικά Traffic Shaping μέσω Deep Packet Inspection. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ, πιθανότατα ελέγχει με ειδικό εξοπλισμό τη δικτυακή κίνηση των χρηστών και στη συνέχεια προτεραιοποιεί την κίνηση. Η κίνηση P2P φαίνεται να επιβαρύνεται ιδιαίτερα και άρα συνάγεται ότι λαμβάνει αρκετά χαμηλή προτεραιότητα.

Το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει διάφορα P2P πρωτόκολλα (Torrents, DC++ κτλ) ενώ εμφανίζεται και σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Το Packet Inspection που χρησιμοποιεταί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αφού πιάνει ακόμα και encrypted κίνηση - η οποία συνήθως "ξεγελάει" το Traffic Shaping. Εξαίρεση αποτελούν μερικοί εξελιγμένοι Torrent Clients των οποίων τo encryption ακόμα δεν είναι ευδιάκριτο από τον έλεγχο των πακέτων. Πιθανότατα αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με ανανέωση του λογισμικού Packet Inspection.

Η μειωμένη απόδοση δεν δείχνει να είναι χαρακτηριστική των ADSL συνδέσεων (ΑΡΥΣ) αλλά σχετίζεται με τον λογαριασμό πρόσβασης του παρόχου (ΟΤΕ/ΟΤΕΝΕΤ) αφού με την αλλαγή παρόχου, σε ίδια γραμμή, η απόδοση σε P2P διακίνηση διεξάγεται ομάλα.

Αυτή τη στιγμή διενεργείται συλλογή στοιχείων από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα από την ΕΕΤΤ.


Σχετικό θέμα και συζήτηση: Στρατηγική πίεσης στον ΟΤΕ για λύση του προβλήματος με το ΤS στα P2P

Σύνδεσμος για αίτημα διερεύνησης προς ΕΕΤΤ: Συλλογή στοιχείων για μαζική επιστολή προς ΕΕΤΤ.



Πηγή:ADSLGR.COM