Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Περιβάλλον-Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου

Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου


Votanikos


  • Σκοπός της ίδρυσής του:

Η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.
Η μικρή του έκταση (10 στρέμματα) δεν επιτρέπει βέβαια φιλόδοξους σχεδιασμούς για συγκέντρωση όλων των ειδών της περιοχής.
Διευκολύνει όμως σε κάθε περίπτωση την αρχική σύλληψη της ομάδας μελέτης, για ίδρυση ενός "μικρού εργαστηρίου υπαίθρου" χρήσιμου για εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών, ενταγμένου στη συνολική προσπάθεια αειφορικής οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Σε διακριτά τμήματα του κήπου, με κατάλληλη χωροθέτηση και σήμανση, θα μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρεί ή και να μελετά χαρακτηριστικά είδη της περιοχής, να ενημερώνεται για τα οικολογικά της δεδομένα (οδηγός χλωρίδας) και να διαπιστώνει γενικότερα τη σπάνια "ποικιλότητα τοπίου" με την αρμονική διαδοχή υδατικών και δασικών οικοσυστημάτων.
Για τη σφαιρικότερη ενημέρωσή του σε κάποια άλλα τμήματα του κήπου θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αντιπροσωπευτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και είδη επιγενή, που έχουν προσαρμοσθεί πλήρως στις ελληνικές περιβαλλοντικές συνθήκες.



  • Την επιστημονική υποστήριξη του κήπου έχουν:

dg Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, Τ.Ε.Ι. Λάρισας Στέργιος Βέργος, Καθηγητής

dg Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μπίτης Λέκτορας, Μαργαρίτα Αριανούτσου Επίκουρος καθηγήτρια, Κυριάκος Γεωργίου Επίκουρος Καθηγητής

dg Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης Γεώργιος Σφήκας Φυσιοδίφης

dg Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Δημήτριος Νταλής, Δρ. Βιολόγος


  • Χλωρίδα

Στο χλωριδικό κατάλογο της περιοχής, για τη σύνταξη του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ερευνητικά στοιχεία αλλά και πληροφορίες από τη συλλογή φυτικών δειγμάτων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων life και ΕΠΠΕΡ (Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη), περιλαμβάνονται 456 ταξινομημένες μονάδες (taxa) πτερυδοφύτων και αγγειοσπέρμων φυτών. Από μελέτη του χλωριδικού καταλόγου προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στοιχεία:

dg Δεκαοχτώ (18) φυτά είναι ενδημικά της Ελλάδας

dg Εικοσιεννέα (29) φυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο για τη διατήρηση και προστασία των ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελληνικής χλωρίδας, (Γεωργίου 1996).

dg Δεκαέξι (16) φυτά περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 67/81.

dg Έντεκα (11) φυτά περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των Κινδυνεύοντων Ειδών (CITES).

dg Εξηνταδύο (62) φυτά είναι ενδημικά της Βαλκανικής.

dg Επτά (7) φυτά εξαπλώνονται στη Βαλκανική και στην Ανατολία (Μικρά Ασία).

Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός καθημερινά
από τις 10:00 έως τις 13:00 και από 17:00 έως 20:00


  • Στον κήπο σας παρέχεται η δυνατότητα:


Να αγοράσετε αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα
Να πιείτε τον καφέ και το αναψυκτικό σας
Να απολαύσετε σπιτικά γλυκά του κουταλιού



Περισσοτερες πληροφορίες στο:VOTANIC.GR


Πηγή:KARDITSA-NET.GR





Δεν υπάρχουν σχόλια: