Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

"Ψηφιακή Ελλάδα-ΥΜΕ: Στρατηγική Επικοινωνιών 2008-2013

Σε εκδήλωση που έγινε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική του Υπουργείου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και της νέες τεχνολογίες.

Η ομιλία του κ. Υπουργού:


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
05/02/2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤHΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΕ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ:
«Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ»

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση Όνομα:  telikifoto-copy.jpg Εμφανίσεις:  18 Μέγεθος:  57,6 KBΕίναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ημέρα για το Υπουργείο μας, και ιδιαίτερα για τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών. Σήμερα παρουσιάζουμε σε όλους εσάς, σε όλους τους πολίτες, τη Στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες.

Ο Bill Gates, πριν μία εβδομάδα, εδώ στην Ελλάδα, απατώντας σε ερώτηση για τον ρόλο των Κυβερνήσεων στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος: «Πρώτα απ' όλα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για το Ιντερνέτ».

Αυτό ακριβώς είναι το μέλλον σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής. Και σε αυτό το μέλλον η Ελλάδα θέλει να μπει ενεργά, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Ώστε ο πολίτης, η χώρα, όλοι μας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Γιατί νέες τεχνολογίες επικοινωνίας σημαίνουν: καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του χάσματος που χώριζε την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ως προς της διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Όταν το 2005 στοχεύσαμε στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο 7% του πληθυσμού μέχρι το 2008, ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο στόχο. Και είναι φυσικό αφού το 2004 ξεκινούσαμε μόλις από το 0,1%. Κι όμως, ξεπεράσαμε το στόχο μας και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Σήμερα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας έχει φθάσει στο 10% του πληθυσμού, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο συνδέσεις ADSL. Και η ζήτηση σήμερα που μιλάμε αυξάνεται συνεχώς.

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόταν ότι έχουμε κατακτήσει όλους τους στόχους μας. Και αυτό γιατί διαρκής επιδίωξή μας είναι να προχωρούμε πιο ψηλά και να διεκδικούμε την ισότιμη θέση ανάμεσα στις πρωτοπόρες Ευρωπαϊκές Χώρες στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αυτή άλλωστε είναι η φιλοσοφία της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 όπως εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς.

Με βάση λοιπόν τη μέχρι σήμερα πορεία, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσιάζει τη Στρατηγική για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών. Δημιουργεί το χάρτη που πρόκειται να ακολουθήσουμε στα επόμενα χρόνια, για να συμβάλουμε συντεταγμένα και αποτελεσματικά στην ψηφιακή σύγκλιση με την Ενωμένη Ευρώπη.
Για το σχεδιασμό μας:
  • Ακούσαμε την ΕΕΤΤ, τους φορείς, τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, τους χρήστες διαδικτύου, τους bloggers, τα on line fora.
  • Μελετήσαμε συστηματικά την εμπειρία και τις πρακτικές άλλων χωρών και κυρίως αυτών που παρουσιάζουν αντίστοιχα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.
  • Προσαρμόσαμε όλα τα δεδομένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

Η Στρατηγική μας ξεκινά από ένα σαφές όραμα: να γίνει η Ελλάδα μια από τις χώρες που αξιοποιούν, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Θέλουμε:
  • Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.
  • Να δημιουργήσουμε νέες αγορές, νέες επενδύσεις, νέες και καλές θέσεις εργασίας.
  • Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκεται.
Με όπλο μας την αιχμή της τεχνολογίας στο χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ξεκινάμε την μάχη του εκσυγχρονισμού των υποδομών. Με βάση την καινοτομία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ανοίγουμε σήμερα την πύλη που θα μας οδηγήσει σε μία Ελλάδα τεχνολογικά ισχυρή, σε μία Ελλάδα που θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης!

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, στηριζόμαστε σε δύο βασικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι:

1. Η Νομοθεσία και η διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.
2. Η στρατηγική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και η ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι άξονες της Στρατηγικής μας είναι τρεις:

Α) Η ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς
Β) Η εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών
Γ) Οι πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής


Το κόστος που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής μας, έχει εκτιμηθεί στα 3 δις. ευρώ. Αυτά θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αφορά τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων και μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Δημιουργούμε ειδική επιτροπή στο υπουργείο που μελετά τον τομέα αυτό.

A) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη υποδομών και συγκεκριμένα την δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς.

Εδώ εστιάζουμε σε δύο κατευθύνσεις:
  • Διεθνώς: Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας ώστε να καταστεί διεθνής επικοινωνιακός κόμβος.
  • Στην Ελλάδα: Η δημιουργία υποδομών που θα κάνουν προσιτή και διαθέσιμη την ευρυζωνική σύνδεση σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Διεθνώς: Ως προς το κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης, στόχος μας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια ικανή διεθνή δικτυακή υποδομή, ώστε να μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων και πληροφοριών από και προς όλες τις χώρες της Ν.Α. Μεσογείου. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον κύριο κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την Άπω και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και το σχέδιό μας εστιάζει κατά πρώτο λόγο στην επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν και το σημείο όπου καταλήγουν τα ασιατικά δίκτυα. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε την αντίστοιχη επέκταση των καλωδίων υψηλής χωρητικότητας από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Το όφελος για τη χώρα μας από μια τέτοια εξέλιξη είναι φανερό, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γενικότερο γεωπολιτικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα: Ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος, είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων εντός της χώρας, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών, ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Σήμερα, χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη προσανατολίσει ξεκάθαρα τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο, last mile, της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το διαδίκτυο. Φθάνουν, δηλαδή, μέχρι και το σπίτι του χρήστη και λέγονται γι’ αυτό Fiber to the Home.

Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών.

Στην Γαλλία αναπτύχθηκε Εθνική Στρατηγική με στόχο την σύνδεση 4 εκατομμυρίων κατοικιών μέχρι το 2012.

Ακόμα και χώρες που έχουν ήδη ανώτερα δίκτυα, όπως τα δίκτυα cable, κάνουν νέες επενδύσεις αντικαθιστώντας τα με οπτικές ίνες. Σήμερα στις ΗΠΑ συζητείται η εκπόνηση ενός προγράμματος που θα καλύψει κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση με κόστος 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Έχοντας, λοιπόν, μελετήσει αυτή την εμπειρία, προσανατολιζόμαστε – όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας – στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών. Επιδιώκουμε δηλαδή να ενώσουμε τα δίκτυα κορμού (ή backbone δίκτυα όπως λέγονται) που αναπτύσσονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το οικοδομικό τετράγωνο, το κτίριο ή ακόμα και το σπίτι κάθε χρήστη.

Αυτός είναι και ο βασικότερος στόχος της Στρατηγικής μας.

Παράλληλα, για την κάλυψη των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας – όπου η διασύνδεση με δίκτυα οπτικών ινών είναι ουσιαστικά ανέφικτη, λόγω του υψηλού κόστους και των γεωγραφικών συνθηκών - σκοπεύουμε να εξετάσουμε εναλλακτικές τεχνολογίες. Τέτοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το WiMax και το δορυφορικό internet σε συνδυασμό με WiFi.

Στόχοι μας είναι:

-να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδος
-να πετύχουμε απολύτως αξιόπιστες συνδέσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερο κόστος για το χρήστη-καταναλωτή

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου δικτύου οπτικών ινών σήμερα. Αντί άλλης απάντησης απλά θα μεταφέρω αυτούσια τα λόγια ενός πολίτη, ενός απλού καταναλωτή, όπως τα διάβασα προχθές σε ένα Ελληνικό on-line forum:

Το FTTH είναι μονόδρομος... σκεφτείτε...

....η κόρη της οικογένειας να τηλεφωνεί με χρήση video - ενώ ταυτόχρονα κατεβάζει το τελευταίο video clip του Σάκη-, ο μικρός να παίζει online απαιτητικό video game, η tv να παίζει από online HD library για την μαμά, και ο μπαμπάς να βλέπει τον βάζελο σε High Definition live. ... Και όλα αυτά ταυτόχρονα....

Πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι μακρυά?
'Οτι το FTTH είναι too much?

Ακόμη και αν όντως χρειαστούμε FTTH σε 3-5 χρόνια δεν θα τό έχουμε αν δεν το ξεκινήσουμε άμεσα”.

Οι εφαρμογές αυτές που αναφέρει ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν πολλές ακόμα που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την καθημερινότητά μας, όπως η τηλε – εργασία, η τηλε – εκπαίδευση, η τηλε – ιατρική και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σίγουρα για να επιτύχει ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαστεί σωστός σχεδιασμός και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Υπουργείου Μεταφορών σε αυτή την προσπάθεια. Να κινητοποιήσει, να βοηθήσει, να οργανώσει και να εμπνεύσει αν θέλετε τον Ιδιωτικό Τομέα και τους φορείς της Αγοράς. Όλους τους φορείς. Γιατί το σχέδιο αυτό τους συμπεριλαμβάνει όλους. Δημιουργώντας όφελος για όλους.

Οι υποδομές αποτελούν το πιο απαιτητικό κομμάτι της στρατηγικής μας και από πλευράς κόστους. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια φιλοδοξούμε να φτάσουμε τις οπτικές ίνες σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια σπίτια και την Ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 2,5 δις Ευρώ.

Αν δεν τολμήσουμε σήμερα, είναι βέβαιο, το έχουμε ζήσει άλλωστε και στο παρελθόν σε τόσες διαφορετικές περιπτώσεις, ότι στο τέλος, ίσως μετά από 10 ή 15 χρόνια θα αναγκαστούμε να κάνουμε μια τέτοια επένδυση ως χώρα. Θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε τις πολιτικές που σήμερα υιοθετούν όλες οι χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Γιατί λοιπόν να περιμένουμε; Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε για μια ακόμα φορά ουραγοί, χάνοντας ακόμα ένα τρένο.

Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε από τώρα ότι θα μπορούμε σύντομα να ζήσουμε όλες τις νέες δυνατότητες της ψηφιακής εποχής. Δυνατότητες που τολμούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας.

B) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Περνάμε τώρα στο δεύτερο βασικό άξονα της Στρατηγικής μας, που αφορά την εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Εδώ επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα μπορεί να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Και όχι να προσπαθεί να τις ακολουθήσει εκ των υστέρων και αποσπασματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και δράσεων, όπως:
  • Η έκδοση ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, καθώς και της κινητής τηλεόρασης (mobile TV) σε συνεργασία και με το Υπουργείο Επικρατείας
  • Η ολοκλήρωση του συντονισμού των συχνοτήτων με τις γειτονικές χώρες έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι παρεμβολές στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας
  • Ο καθορισμός σημείων ψηφιακής εκπομπής με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού.
  • Η ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών τεχνολογιών τα οποία θα εξυπηρετήσουν κυρίως τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας (WiMax, δορυφορικό Internet, wifi)
  • Η ανάπτυξη μηχανισμού για την ψηφιακή θωράκιση της χώρας, με στόχο την ασφάλεια των επικοινωνιών σε θέματα πολιτικής προστασίας.
  • Η εκπόνηση Πολιτικής για το Διάστημα. Η ανάπτυξη δηλαδή ενός σχεδίου που θα αποτυπώνει συγκεκριμένα τους στόχους, τις δυνατότητες και τις περαιτέρω κινήσεις της χώρας μας για την αξιοποίηση της τροχιακής θέσης των 39 μοιρών και των συχνοτήτων που κατέχει σήμερα.
  • Η ολοκλήρωση και αναβάθμιση των προτύπων που υποστηρίζουν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως είναι π.χ. τα Πρότυπα Εγκατάστασης Οπτικών Ινών στις νέες κατοικίες.
Επίσης, θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο (νομικό & τεχνικό) που το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη για την παρακολούθηση και καταγραφή των επιπέδων της ακτινοβολίας που εκτίθεται ο πολίτης σήμερα. Αποκλίσεις από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια θα οδηγούν σε παρεμβάσεις της πολιτείας ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, αναμορφώνουμε το πλαίσιο αδειοδότησης για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες των νέων τεχνολογιών, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο καταναλωτής και να εξασφαλίζεται η σωστή χρήση του ραδιοφάσματος.

Γ) ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο τρίτος κατά σειρά στρατηγικός άξονας, φέρνει τις νέες τεχνολογίες πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον πολίτη, με πιλοτικές δράσεις, να γνωρίσει τις νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθεί με αυτές, να τις ενσωματώσει στην καθημερινότητά του. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ελάχιστο κόστος για το κράτος, και φυσικά δεν έχουν εμπορικό σκοπό. Ελπίζουμε ότι κάποιες από αυτές θα αποτελέσουν το έναυσμα για την δημιουργία νέων αγορών και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ανάμεσα στα πιλοτικά προγράμματα και τις δράσεις που σχεδιάζουμε, είναι:
  1. Η επιδότηση των οικιακών συνδέσεων adsl σε συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ όπως με το πρόγραμμα επιδότησης του φοιτητικού internet.
  2. η επιδότηση τερματικού εξοπλισμού επικοινωνιών για άτομα με αναπηρίες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
  3. η επιδότηση δημόσιων & εταιρικών ιστοτόπων ώστε να αναβαθμισθούν προσφέροντας Προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες επίσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
  4. πιλοτικό πρόγραμμα παροχής δορυφορικού internet στα τρένα χρηματοδοτούμενο από την ΕSA (European Space Agency)
  5. η εκπομπή ψηφιακών εφαρμογών στο Τραμ και στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  6. η δημιουργία 5.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης στο internet σε σταθμούς και χώρους συγκέντρωσης των ΜΜΜ
  7. η εκπομπή πιλοτικού τηλεοπτικού προγράμματος high definition, μέσω του δορυφόρου Hellas Sat που παρέχει την δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν την νέα τεχνολογία.
  8. η δημιουργία portal από το ΥΜΕ για την ενίσχυση της «ηλεκτρονικής καλλιτεχνικής έκφρασης» (e-art), κάτι το οποίο αποτελεί πρωτοποριακό μέσο έκφρασης νέων καλλιτεχνών.
  9. η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, με αντικείμενο την επίδειξη των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας σε κοινά όλων των ηλικιών. (e-park)
  10. Πιλοτικό πρόγραμμα Ψηφιακής ετοιμότητας για την προστασία πληροφοριακών συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις.
Και κάτι ακόμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο διάλογο με τις ομάδες πολιτών και τους φορείς που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Το εφαρμόσαμε στην κατάρτιση του συγκεκριμένου σχεδίου και θα το συνεχίσουμε συστηματικά και στα επόμενα βήματά μας. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω τους φορείς αυτούς για την πολύ σημαντική εθελοντική συνεισφορά τους στο σχεδιασμό της Στρατηγικής μας.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως σας είπα και στην αρχή της παρουσίασης, η Στρατηγική αυτή είναι ο χάρτης, η πυξίδα που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Μεταφορών στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ψηφιακή Σύγκλιση. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας ως Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Να δώσουμε κατευθύνσεις για την πορεία μας στο μέλλον.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εξειδίκευση αυτού του σχεδίου, μέσα από προγράμματα και δράσεις, που θα ξεκινήσουν σταδιακά να υλοποιούνται. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη επιλεγεί σύμβουλος, ο οποίος με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα προτείνει τις συγκεκριμένες δράσεις και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει 6 μήνες και πιστεύουμε ότι αμέσως μετά από αυτό το διάστημα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των πρώτων προγραμμάτων.

Θέλω, λοιπόν, από τώρα να ανανεώσω το ραντεβού μας μέχρι την επόμενη παρουσίαση, στο τέλος του εξαμήνου, όπου θα ανακοινώσουμε πλέον την έναρξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Ξέρετε στο παρελθόν η Ελλάδα υπήρξε ουραγός στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Σήμερα είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Είναι στο χέρι μας να περάσουμε μπροστά. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε την πραγματική Ελλάδα της Ευρώπης. Και θα το κατορθώσουμε.


Πηγή:ADSLGR.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: