Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

"Ψηφιακή Ελλάδα"-Συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΕΤΤ καθηγητή Αλεξανδρίδη

Δελτίο Τύπου:

Δύο χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον κλάδο την τελευταία διετία & η Ρυθμιστική Στρατηγική της ΕΕΤΤ για τα έτη 2008-2011

Τη ρυθμιστική στρατηγική της ΕΕΤΤ στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τα έτη 2008-2011 παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, ενώ με την ευκαιρία συμπλήρωσης 2 χρόνων από την ψήφιση του νέου νόμου περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο για τη διετία 2006-2007.


Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διετίας 2006-2007:

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης, «την τελευταία διετία, οι συντονισμένες δράσεις της ΕΕΤΤ για την συνεγκατάσταση και απελευθέρωση του Τοπικού Βρόχου, ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή».

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση των επιτευγμάτων της διετίας 2006-2007, ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε έμφαση στα ακόλουθα:
  1. Τη συνεχή μείωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν.
  2. Την αλλαγή του μοντέλου της αγοράς, από την μεταπώληση υπηρεσιών στον ανταγωνισμό μέσω επενδύσεων σε υποδομές.
  3. Την εξοικείωση του κοινού με την ευρυζωνικότητα.
  4. Τη ραγδαία ανάπτυξη της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο.
  5. Την κατακόρυφη αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο.
  6. Τη δυνατότητα των καταναλωτών για επιλογή παρόχου και καινοτόμων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που συνδυάζουν τηλεφωνία, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο και τηλεόραση ή βίντεο μέσω διαδικτύου (IPTV / Video on Demand).
  7. Την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων σε περισσότερες από 1.000.000 και την ανάδειξη της Ελλάδας ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρυζωνικές αγορές της Ε.Ε.
  8. Την ταχεία ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων Wi-Fi, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση των χρηστών ευρυζωνικών υπηρεσιών από χωρικούς περιορισμούς και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος.
  9. Την ανάπτυξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς (3G) που παρέχουν τη δυνατότητα σε χρήστες με υψηλές απαιτήσεις κινητικότητας, να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο (στη ζώνη κάλυψης του δικτύου).
  10. Την αύξηση των επενδύσεων των εναλλακτικών παρόχων σε τηλεπικοινωνιακή υποδομή.


Ολοκληρώνοντας την ανασκόπηση της διετίας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε: «Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα της διετούς εφαρμογής από την ΕΕΤΤ του νέου νόμου είναι ότι αν η Πολιτεία μας ενδυναμώσει με τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, εμείς μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα».


Η Ρυθμιστική Στρατηγική της ΕΕΤΤ για τα έτη 2008-2011

Ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσίασε το όραμα της Ρυθμιστικής Αρχής μέχρι το 2011, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, βασιζόμενης σε σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον, ώστε να προσελκύει επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικών δικτύων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων και εξαγώγιμων υπηρεσιών πάνω από το Διαδίκτυο.

Αναφερόμενος εκτενώς στη ρυθμιστική στρατηγική της ΕΕΤΤ, ο κ. Αλεξανδρίδης έθεσε 5 βασικούς στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι πλαισιώνονται από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους μέχρι το 2011 και υποστηρίζονται από πολυάριθμες δράσεις που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΤΤ. Οι κύριοι στρατηγικοί άξονες-στόχοι και έχουν ως εξής:
  1. Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού σε επίπεδο Υπηρεσιών.
  2. Πλήρης ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις Υποδομές (παρέχοντας Ισότητα στην Πρόσβαση και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών).
  3. Βελτίωση διαθεσιμότητας φάσματος και υποστήριξη δημιουργίας προηγμένης υποδομής σε ασύρματα δίκτυα, ώστε να ευνοηθεί η αποδοτικότερη χρήση, να καλλιεργηθεί ο ανταγωνισμός και να αναπτυχθεί η καινοτομία.
  4. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας καινοτόμων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
  5. Διασφάλιση των ωφελειών προς τους καταναλωτές σε όρους ποιότητας, διαθεσιμότητας υπηρεσιών και διαφάνειας στην πληροφόρηση.

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρίδης επεσήμανε:
«Το πρώτο μας έτος 2006 ήταν το «έτος προετοιμασίας» (προσαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες στο εθνικό, περαίωσης της ανάλυσης αγορών από την ΕΕΤΤ και έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων). Το δεύτερο μας έτος 2007 ήταν το «έτος εφαρμογής» (αυστηρής εφαρμογής εκ μέρους της ΕΕΤΤ των κανονιστικών πράξεων), που άλλαξε το μοντέλο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς από την μεταπώληση σε επενδύσεις σε ιδιόκτητα δίκτυα, άνοιξε πλέον την αγορά στον ανταγωνισμό και επέτρεψε στους εναλλακτικούς παρόχους να προσφέρουν νέα καινοτόμα προϊόντα -- όπως σύγκλιση σταθερής με κινητή τηλεφωνία και συνδυασμούς τηλεφωνίας, Ιντερνετ και TV/video -- σε υψηλότερες ταχύτητες και με χαμηλότερες τιμές.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το τρίτο μας έτος 2008 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για να προσεγγίσουμε το όραμα μας, δηλαδή τη δημιουργία μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία η εξυπηρέτηση και ικανοποίηση του καταναλωτή θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Επειδή όμως ως χώρα αργήσαμε πολύ να ενσωματώσουμε τις Κοινοτικές Οδηγίες στο εθνικό Δίκαιο, έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να τις φτάσουμε λοιπόν απαιτείται:
  1. να αρθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνισμού, τα οποία έχουν υπάρξει στην αγορά για μεγάλο διάστημα (όπως π.χ. βελτίωση της σχέσης αγοράς-πώλησης μεταξύ της ΟΤΕ Α.Ε. και εναλλακτικών παρόχων που δεν λειτουργεί αποτελεσματικά) και
  2. όλοι οι φορείς να εντατικοποιήσουν περισσότερο της προσπάθειές τους.
Αν επιπλέον θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρώπη, απαιτείται από την υπόλοιπη Πολιτεία μια πιο φιλόδοξη επιθετική πολιτική με καλά μελετημένες και συντονισμένες, ρηξικέλευθες και καινοτόμες δράσεις, κατεύθυνση στην οποία ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά η νέα στρατηγική ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Δ. Νικολακοπούλου, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 210 615 1011
e-mail:dnikol@eett.gr




Πηγή:ADSLGR.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: